/Savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja

Savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja

 

U tijeku je javno savjetovanje vezano za Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja. Molimo Vas da komentirate izmjene pravilnika na način da tražite niže granične razine zbog bolje preventivne zaštite zdravlja.

HUZEZ se zalaže za sljedeće promjene:

  • Sva naseljena područja, uključujući i ne izgrađena građevinska područja svrstati u “područje povećane osjetljivosti”.
  • Područje povećane osjetljivosti podijeliti na vanjsaka i unutarnja.
  • Za vanjska područja (javne površine u naseljima) propisati granice dopouštenog zračenja za frekvencijsko područje koje koristi mobilna telefonija (2-10 GHz) kao što propisuje GUP Zagreb (jakost električnog polja 6,1 V/m, gustoća snage elektromagnetskog vala 66 mW/m2).
  • Za unutarnja područja (zatvoreni prostori stambenih zgrada, škola, bolnica..) propisati graničnu vrijednost jakosti električnog polja 0,6 V/m, kao što je navedeno u točki 8.2.1. Rezolucije 1815/2011 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.
  • Propisati minimalnu udaljenost postavljanja baznih stanica od stambenih objekata 100m, a od škola, vrtića i bolnica 400 m.
  • Propisati da Ministarstvo zdravstva ne smije izdati dozvolu za postavljanje baznih stanica ukoliko investitor ne dostavi potvrdu javno pravnog tijela da je izabrana lokacija u skladu s prostorno planskom dokumentacijom.

Molimo podržite navedene prijedloge ukoliko se slažete s njima te ih postavite u obliku komentara na web stranici e-Savjetovanja.

Komentare možete postaviti na stranicu esavjetovanje.gov.hr do 16.01.2019. Na web stranici se potrebno prijaviti pomoću postojećeg korisničkog računa ili preko NIAS (eGrađani) prijave 2. razine. Ukoliko nemate korisnički račun na stranici e-Savjetovanja, potrebno se registrirati putem jednostavnog postupka registracije.

Što je veći broj komentara, veći su i izgledi da se prijedlozi usvoje. Zbog toga, molimo Vas da proslijedite ove informacije što većem broju ljudi.

Izvor: Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja  – HUZEZ

 

By |2019-01-10T09:08:07+00:00siječanj 9th, 2019|Zagreb bez zračenja|