/INICIJATIVA GRAĐANA VOLIM PULU INFOMIRAT ĆE GRAĐANE NA ŠTANDOVIMA O PLANU DAVANJA PULSKIH PLAŽA U KONCESIJU

INICIJATIVA GRAĐANA VOLIM PULU INFOMIRAT ĆE GRAĐANE NA ŠTANDOVIMA O PLANU DAVANJA PULSKIH PLAŽA U KONCESIJU

Inicijativa Volim Pulu učinit će ono što bi svaka odgovorna i transparentna gradska vlast zapravo trebala – informirati građane o opravdanosti odluka te objasniti način na koji uputiti komentare na odluke o privatizaciji pulskih plaža i Bunarine

Grad Pula odlučio je internetsko savjetovanju s javnošću o planu davanja pulskih gradskih plaža u koncesiju za gospodarsko korištenje, koje omogućava isključivanje ili ograničavanje pristupa plažama, organizirati u vrijeme praznika i blagdana, kada su mnogi građani na zasluženom odmoru i imaju druge prioritete ili su na putu. Uobičajno savjetovanje “s figom u džepu”, koje čak ne predviđa ni javno izlaganje na kojem bi građani mogli pitati i dobiti odgovore o toj toliko važnoj temi za kvalitetu života u našem gradu. Internetskom savjetovanju (kojim se, među ostalim manama, može vrlo lako manipulirati), ima pristup samo oko 60% građana (prema podacima koje objavljuje EUROSTAT). Zar je mišljenje ostalih 40% manje vrijedno? Upravo tih 40% i ima najveću potrebu za besplatnim i dostupnim javnim prostorima i plažama.

Najvažnije je pitanje čemu služi skrivanje i onemogućavanje istinske javne rasprave? Nameće se jednostavan i razumljiv odgovor – zato što znaju da ne djeluju u javnom interesu i znaju da za takve odluke javnost ne bi dala podršku. Kome se točno pogoduje ostavljamo istraživačkom novinarstvu, koje ne bi imalo težak zadatak s obzirom da je Pula mali grad. I zato nikada nećemo vidjeti jumbo plakate na kojima gradska uprava poziva svoje sugrađane da se uključe o odlučivanje o važnim gradskim temama, za razliku od mnogih drugih jumbo plakata banalnog sadržaja koji se financiraju javnim novcem.

Stoga će Inicijativa građana Volim Pulu učiniti ono što bi svaka odgovorna i transparentna gradska vlast zapravo trebala – informirati građane o temi te objasniti kako do skrivenog mjesta i načina na koji uputiti komentare na predložene odluke o privatizaciji pulskih plaža i Bunarine. Članovi i članice Inicijative Volim Pulu bit će na štandovima

– na gradskoj tržnici u petak 14. prosinca od 9:00 do 13:00
– na gradskoj tržnici i na tržnici na Verudi u subotu 15. prosinca od 9:00 do 13:00

Na štandovima će se dijeliti informativni letci s uputama o načinu sudjelovanja u savjetovanju te pružati sve informacije o namjeri privatizacije 7 pulskih plaža i perspektivama takvih odluka. U slučaju kiše, aktivnosti će se odgoditi za sljedeći tjedan.

Upućujemo poziv Gradu Puli da organizira javno izlaganje o planovima davanja pulskih plaža u koncesiju. Ako to ne učine sami, to će umjesto njih učiniti Inicijativa građana Volim Pulu.

Pozivamo Puležanke i Puležane da se uključe u javno savjetovanje i kažu gradskoj upravi što misle o privatizaciji i naplati plaža. Savjetovanje traje od 11.12.2018. do 11.1.2019.

By |2018-12-15T07:06:21+00:00prosinac 15th, 2018|Prenosimo..|